Munduk










Zondag, 30 augustus 2009

Van: Munduk Naar:S8.2667E115.0546 Munduk
ODO: 914km Dag: 0km Avg: 0km/h Temp: 34 0C
Max Climb:0% Avg Climb:0% Max Alti: 1164m Tot Alti:7811m

Vanmorgen lekker uitgeslapen. Na het ontbijt van vruchtensalade en toast met jam en stukje door het dorp gewandeld en iets verkend van wat mij morgen te wachten staat. Zoals de gids beschrijft: zéér zwaar en ongelooflijk steile stukken. De lucht hier is zwaar bezwangerd met de geur van kruidnagelen. Zoals vrijwel ieder dorp, heeft ook Munduk zijn standbeeld om de strijd voor onafhankelijkheid te eren. Na de wandeling een lekkere verse vruchtensap gedronken. Die kun je hier krijgen van meloen, ananas, papaya, citroen, tomaat en mango. Mijn favorieten zijn ananas, meloen en citroen. Na mijn wandeling van kamer verruild omdat de kamer waar ik gister verbleef, voor vandaag al was geboekt. Om de een of andere reden sla ik de massage over. Misschien morgen om de spierpijn te verlichten. Hoogtepunt van vandaag is de workshop ‘Balinees koken’. Ik ben de enige die hiervoor heeft ingetekend en dat betekent dat ik privéles krijg, Het samen te stellen menu bestaat uit een appetizer: Bergedel Kentang. Dit is een mengsel van kruiden en aardappel die in kleine balletjes in een losgeklopt ei wordtgefrituurd. Dan volgt de soep: Cukut Kadjang Tanah. Een kruidenmengsel, gekookte/geweekte pindas gemeng met gekookte papaya. Het hoofdgerecht bestaat uit: Tum B. Siap. Kleingesnede kip, kruidenmengsel en deze mix gestoomd in bananenblad. Daarbij Pepes B. Siap: gekookte stukjes kip, kruidenmengsel, gerold in bananenblad en 15 minuten gegrilld. Als bijgerecht: Sambal Tomat. Krudenmengel en tomaten gemengd en gefrituurd in kokosolie. Ten slotte het dessert: Dadar Gulung. Flensjes gevuld met een mengsel van geraspte kokosnoot. De flensjes zijn groen van kleur en dat komt door het sap van het pandanosblad. Al met al smaakt het bijzonder goed. Mijn rol in het geheel is het snijden, mengen en fijnstampen in de stenen vijzel van de kruidenmengsels. Daarnaast het goed opletter, overschrijven van de recepten en foto’s maken van alle fasen van de voorbereiding. Ondertussen zorgt mijn instructrice Artem voor het werk op de twee gasbranders. De meest voorkomende kruiden in alle gerechten zijn: mini-uitjes, knoflook, terasi udang (garnalenpaste), grijze peperkorrels, gurcumah, chilipeper, zout, ginger, gingerwortel, aromatische ginger. De overvloedige maaltijd – genoeg voor vier personen – smaakte bijzonder goed en het was een leuke ervaring om mee te maken.